четвер, 2 січня 2020 р.

Індекс волі

Ще за Аристотелем, природній стан речей - це спокій. А рух - щось, що потребує поштовху. Будь-яка зміна потребує поштовху.
Будь-яка наша дія більшою чи меншою мірою потребує нашої волі.
Можливо хтось, хто спонукає чи змушує нас щось робити, бере на себе частину цього поштовху. Він зменшує нашу потребу у залученні нашої власної волі. Нашого власного хотіння.
До речі, синонімом слова хотіти є слово воліти, латинського походження. Італійці, приміром, кажуть voglio - волію.
Бажання - це тільки частина волі. Тому що не кожне бажання пускає імпульси до нашого тіла, яке починає підкорятися цьому бажанню. Інша частина волі - це самовладання. Влада над самим собою.

Кожна наша дія потребує різної кількості волі. Встати з ліжка за різних обставин потребує різного ступеня волі. У час, коли ми виспалися, чи коли ні. Коли у приміщенні холодно і ми почуваємося в комфорті в ліжку, чи коли температура приміщення задовільна. Коли на нас чекає щось неприємне, чи коли б ми воліли залишитися у сні.

Можливо, можна вивести певний індекс волі - вольовість. І кожен вчинок мав би свій певний показник.

Можливо, треба пошукати щось таке у філософів. Про вольовість. Мене б радше цікавила шкала вольовості. Індекс. Тобто, конкретний цифровий показник.
А якщо є цифровий показник, відповідно є і формула його вичислення. А якщо так, тоді сфера волі доступна для програмування.

Немає коментарів:

Дописати коментар