пʼятниця, 19 травня 2017 р.

Потрясіння

Якби заборона на вконтакті та однокласники запрацювала на 100, або принаймні 70 відсотків, це було би суспільне потрясіння рівносильне Революції Гідності. Почасти, для когось може й більше.
Можливо, діти трохи повиходять на вулицю і гратимуть в футбол, стрибатимуть на скакалці, їздитимуть на роверах, плаватимуть в річках...
Деякі деструктивні пабліки із пащі пропасті русского міру всеодно перекочують в фейсбук. Але їхній ефект і вплив на психіку буде, очевидно, меншим.
Розумію, для багатьох людей це буде потрясіння співмірне з пожежею або кражею. Чи втратою близької людини. Дорогі, не варто так уповати на електронні середники. Ніщо в цьому світі не вічне. Збирайте скарби там, де "ні міль, ані хробацтво не нівечить і де злодії не пробивають стін і не викрадають." (Мт 6:20) І якщо ваше серце (Мт 6:21) в якихось контактах чи однокласниках, то чим ви відрізняєтесь від недалекоглядних безумців, пшонок і януковичів, які будують палаци за 5-метровими мурами, ніби вони житимуть тут вічно..
Будь-яка прив’язаність є шкідливою. Прив’язаність до іншої людини під силу нашій психіці, якщо її не посилювати різними фотками, записами на стіні, лайками і приватними повідомленнями. Тому якщо хтось надто сильно тужить за цим всім, у нього була нездорова прив’язаність.
Насправді ж, прив’язаність до самого себе.. Тому що це особистий профіль, у якому ми колекціонуємо щось, особистий профіль, який ми самі для себе відфільтровуємо і на свій лад організовуємо. Це самі ми.
Зрештою, потрібно повернутися до інтимності стосунків і не бігти виставляти частинку їх на показ усім. Краще, щоби про ваші стосунки знали тільки ви двоє.. Тому якщо йдеться про якісь фоточки чи статусики, якщо ви їх боїтеся втратити, то не здається вам, що вас більше цікавила реакція ваших френдів, ніж сама суть стосунків, ніж ваш партнер.. На жаль, це проблема кожної соціальної мережі. Стосунки стали суспільною престижністю, ідолом і втрачають приватність та інтимність..

Розумію, однак, що заборона не працюватиме, можливо, навіть і на 70 відсотків.. Все ж, ефект буде. Якщо половина юзерів освоїть vpn-сервіс, то основної мети заборони досягнуто - користувачі залишатимуться в мережі анонімно. І виглядатиме, ніби не в Україні вконтакті така популярна мережа, а в Польщі, Нідерландах чи Німеччині.
Ефект буде, тому що на офіційному рівні російські соцмережі будуть заборонені, тому про якийсь серйозний бізнес йтися не може.
Більше того, якщо наші люди знайдуть гарну альтернативу, а тієї альтернативи не бракує, ніхто не захоче вертатися назад в пащу русского міра.

Немає коментарів:

Дописати коментар