понеділок, 5 березня 2018 р.

Деконструктивізм

Колись Блаженніший Святослав у одній зі своїх проповідей сказав, що ми переживаємо наслідки деконструктивізму. Старий світ структуралісти спочатку розбили, розкреслили на структури. І забрали усіх гравців, залишивши самі лише структури. А постструктуралісти та деконструктуравісти забрали вже й самі структури.. Грубо кажучи, цими структурами і є оті цінності.

Мій брат, далекий від літературознавства, та й знання літератури в принципі, здається, справедливо зауважує, що сучасна література часто піднімає гострі та актуальні проблеми, але ніколи не подає їх вирішення. Персонажі приречені на постійну поразку, невдачу. Вони потрапляють у якусь пастку життя, і часто там грузнуть назавжди
Ті вирішення, які давала стара література, даються смішними і занадто банальними.
Зрозуміла річ - старі рішення не пасують до новиз проблем. Проблем, з якими зіткнулася людина постіндустріальної епохи.

Цей деконструктивізм - це не просто веселе забавка. Вона руйнує наші основи. А руйнувати основи - це сто означає залишатися без опори і летіти-просто таки в прірву.
Та фальшиві опори, на яких стояли колись - вони мусіли були рухнути.

Завдання постдеконструктивістів - це знайти вирішення проблем, які підняли їхні попередники. І не якісь дешеві рішення. А справжні дієві. Не якісь загальні. А конкретні і особисті..
Проблем підняли багато. А хто буде їх вирішувати?
Хто, як не наше покоління....

Немає коментарів:

Дописати коментар